Начало / Новини / Лекари на курс във ВМА: Инфекцията с хроничен хепатит C – възможности за лечение

Лекари на курс във ВМА: Инфекцията с хроничен хепатит C – възможности за лечение

Лекари от цялата страна участваха в лекционен курс „HCV инфекция - актуални диагностични и терапевтични възможности в България”, който се проведе във Военномедицинска академия.

Специалисти от Клиниката по гастроентерология представиха пред своите колеги различни теми, като целта е да се повиши знанието за диагностиката и лечението на HCV инфекция в стрaната.

Инфекцията с хроничен хепатит C (HCV) представлява един от глобалните здравни проблеми. Според последните данни на СЗО в света  между 130-150 милиона души са инфектирани с вируса на хепатит С. Хроничната HCV инфекция е  една от основните причини за развитие на чернодорбна цироза и чернодробен карцином и причина за над 1.4 милиона смъртни случая годишно в целия свят. Смъртността от HCV свързана чернодробна болест е съизмерима със смъртността от туберкулоза и HIV, но за разлика от послените, при HCV смъртността отчетливо се покачва през последните 5 години.

Директно действащите антивирусни средства за лечение на HCV, които са налични в клиничната практика от 2014 г. революционизираха лечението на HCV. Te водят до излекуване в над 90% от случаите, на фона на минимални до липсващи странични ефекти и много широка гама пациенти (с и без чернодрбна цироза, нелекувани до сега, неотговорили на предшестващо лечение, различни съпътстващи заболяваниа и др.) Наличието ефективно лечение за излекуване на HCV е в основата на Глобалната Стратегия на СЗО за елиминиране на HCV като глобален здравен пробем до 2030 г.

Програма на курса:
  1. Естествен ход на HCV инфекция
д-р Даниела Томова
 
  1. Диагностика и мониториране на HCV инфекция
 д-р Слава Павлова, дм
 
  1. Възможности за лечение на HCV инфекция в България
проф. Крум Кацаров, дмн
 
  1. „Пътя на пациента с HCV инфекция” от диагнозата до лечението 
доц. Мариета Симонова, дм