Начало / Новини / Ген. Стоян Тонев: ВМА се подготвя за евентуална бежанска вълна в България

Ген. Стоян Тонев: ВМА се подготвя за евентуална бежанска вълна в България

Водещ: Ген. Тонев, обявихте, че ако има политическо решение, специалисти от ВМА могат да заминат за Йордания, за да се грижат за сирийските бежанци там. Знае ли се вече дали ще замине екипът?
Ген. Стоян Тонев: Ние имаме готовност още отпреди 6 месеца с два екипа, които евентуално могат да заминат във военни болници, които са разположени в Йордания. На експертно ниво са водени разговори и е напълно осъществимо, стига разбира се да има такова решение. В момента нашите усилия са по скоро насочени за подготовка за бежанска вълна, евентуално, не дай си Боже, в България. Днес се завърнаха първите екипи, които изпратихме в двата бежански лагера у нас. Заедно с местните медицински служби и МВР, ние участваме активно в насъщното осигуряване на бежанските лагери.
Водещ: Казахте, че са се върнали днес два екипа. Каква ситуация са заварили в бежанските лагери?
Ген. Стоян Тонев: Общо взето е позитивна информацията. Няма нещо което да ни тревожи. Бежанците са млади, интелигентни хора, знаещи езици и се отнасят с безкрайно уважение към България, към българските власти и към българските лекари. Но тук има един такъв момент, че няма само бежанци от Сирия. Има бежанци и от Сомалия, Мали, също така и от Афганистан. Тяхното ниво е по-различно и се касае за друг тип хора. С тях мисля, че ще има по-големи трудности с тях. Специално сирийците, които влизат в България, няма да създават проблеми. Освен ако бройката надвиши 5 хиляди души и това налага специални мерки за тяхното осигуряване. Както медицинско осигуряване, така и чисто логистично. Иначе ние поддържаме много добра връзка с Министерство на вътрешните работи. Имаме пълно съвпадение както на методите, така и на възможностите, които трябва да се използват, за да се поеме тази бежанска вълна.
Водещ: А какво е здравословното състояние на тези хора, които идват от Сирия?
Ген. Стоян Тонев: Като цяло, освен изтощението, обезводняването, хипертоничните кризи и дребни наранявания – добро. Ние им оказваме помощта, която е необходима. Тук по скоро въпросът е за една превенция на епидемии от инфекциозни заболявания, но засега нямаме данни нито между възрастните, нито между децата за такъв проблем.
Водещ: Вероятно хората, които може би са тръгнали от Сирия след предполагаемата химическа атака все още не са стигнали до България.
Ген. Стоян Тонев: Засега нямаме данни за това, че някой е пострадал от химическата атака. Може би по-късно.
Водещ: Може би ще има по-късно. Същото се отнася и за специалистите, които сега ще заминават за бежанските лагери в Йордания. Дали те имат опит с атаки с химическо оръжие?
Ген. Стоян Тонев: Разбира се, че имат опит. Не само опит, те имат и необходимата апаратура за диагностика.
Водещ: Хората, които са оцелели от подобна химическа атака, колко по-късно носят последиците от нея? Колко по-късно могат да се проявяват симптомите?
Ген. Стоян Тонев: Разбира се, че има такъв момент и той трябва да бъде отчитан. Обикновено при пострадалите от химическата атака и най вече тези, които са свързани с бойните отровни вещества, нарушенията са вече не толкова свързани с общото отравяне, а с конкретни органи – най вече белия дроб и бъбреците.
Водещ: Колко по-късно могат да се проявят някакви признаци? Възможно ли е при някои пострадали все още да няма изявени симптоми?
Ген. Стоян Тонев: Не, те се проявяват много бързо, до половин час след отравянето.
Водещ: Предполагам и самите специалисти, които са там, лесно могат да разпознаят кога даден пациент е пострадал?
Ген. Стоян Тонев:Разбира се. Това влиза в обучението на военните лекари. Не е в това проблемът. Дори и да стигнат до България пострадали от химическата атака, това ще са леки случаи.
Водещ: За колко време би могла да се организира една подобна мисия, в момента в който бъде взето евентуално политическо решение?
Стоян Тонев: Тя е организирана. В същия момент, в който се каже, в рамките на 12 часа, те заминават.