Начало / Новини / Ендокринолози с поредна кампания „Заедно за превенция на диабета”

Ендокринолози с поредна кампания „Заедно за превенция на диабета”

400 000 души в България са диагностицирани с диабет тип 2. С наднормено тегло се борят 3 100 000 българи, а със затлъстяване – 1 250 000. Очаква се след 2030 г. болните от диабет у нас да са между 11 и 14%.
 
Тревожната статистика бе изложена по време на поредната кампания, организирана от Българска диабетна асоциация и ендокринолози от ВМА „Заедно за превенция на диабета”.
 
В рамките на кампанията, подкрепена от Столична община, ВМА и УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ, медицински специалисти извършваха безплатни изследвания за кръвна захар, кръвно налягане, липиден профил, ще измерват теглото и обиколка на талията на всички желаещи да проверят здравословното си състояние.
 
Символ на промяната в начина на живот и връзката с природата бе засаждането на дръвчета "Ясен".
 
Целта на  събитието е да осигури актуална, обективна и изчерпателна информация за профилактиката и превенцията на метаболитния синдром, който е основен рисков фактор за развитието на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.
 
Това е поредната кампания на ендокринолозите от ВМА в битката с диабета. Безплатни изследвания на кръвната захар ще бъдат извършвани във ВМА в Световния ден за борба със заболяването – 14 номеври.