Начало / Новини / Добре дошли! 14-тият военномедицински екип, който беше на мисия в Мали, се завърна в България!

Добре дошли! 14-тият военномедицински екип, който беше на мисия в Мали, се завърна в България!

„Радвам се, че сте живи и здрави!”. 
 
С тези думи ВРИД началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS поздрави членовете на завърналия се късно снощи от мисия в Мали военномедицински екип и им благодари за отличното представяне.
 
Те са „предали щафетата” на заминалия мината седмица 15-ти пореден екип, който ще подсигури Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали и който ще се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.
 
Сега на медиците им предстоят медицински прегледи и кратка почивка, за да се „климатизират” – и като обстановка, и като мислене, и като ежедневие...
 
„Аз когато се върнах от мисия, парадоксалното е, че се оказа, че ми липсва Афганистан. Защото там живееш по съвсем друг начин, а тук проблемите са доста различни”, сподели опита си от задгранични мисии полк. проф. Мутафчийски.
 
Иначе,

традиционно, екипът се завърна с добра оценка за работата си от коалиционните партньори, което е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.
 
В рамките на 4-месечния си престой българските специалисти са участвали и в, както те сами се изразиха, „реално терористично нападение”.
 
Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.