Начало / МБАЛ - София / Хирургични клиники / Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия / Разположение и възможности

Разположение и възможности

Клиниката по Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия е разкрита преди пет години на 1 март 2000 година, в състава на Катедрата по урология и нефрология, на Военномедицинска академия.

Това е първата в страната клиника изцяло специализирана в ендоскопските и малкоинвазивни методи на лечение на урологичните заболявания. Основание за разкриването й дадоха постигнатите резултати във въвеждането, утвърждаването и развитието на съвременните и високоефективни методи за диагностика и лечение. Този проект беше идея на доц. Александър Лилов, един от пионерите в развитието на ендоурологията на горния уринарен тракт и екстракорпоралната литотрипсия в България.

Усилията, труда, професионалните и научни търсения на няколко поколения уролози от ВМА бяха концентрирани в подготовката, натрупването на знания и умения, както и завоюването на професионален авторитет, за да стане възможна реализацията на този проект.

Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия е разположена на 9-и етаж на ВМА и има 30 щатно разкрити болнични легла. Дейността на клиниката се осъществява в операционна зала за трансуретрални ендоскопски операции, която се намира на 3-ти етаж, в Операционния блок на болницата; в рентгенова операционна зала за ендоскопски операции под рентгенов контрол и в зала за екстракорпорална литотрипсия, които се намират на 9-и етаж.